VÄSTERNORRLANDS
           BÅTFÖRBUND

 https://batmiljo.se/__________________________________________________________________________


Unionsstyrelsen togs om hand 

Redan på Västernorrlands Båtförbunds (VNBF) Båtdag i början av 2014, väcktes idén om att bjuda in SBU:s styrelse och kansli till Västernorrland. Idén presenterades vid Båtriksdagen i Jönköping av vice ordförande i förbundet, Ove Vesterman. SBU:s ordförande Bengt Gärde tog emot idén med öppna armar och beslutade tillsammans med sin styrelse att anta förslaget. Planering startade hos VNBF och ett förslag till två-dagarsprogram arbetades fram och presenterades.

Dagarna 22-23 augusti blev det verklighet. VNBF tog emot SBU:s delegation på Höga Kusten Hotell och genomförde sen en resa längs Höga Kusten och Ångermanälven. Utbudet är stort vad gäller båtfolkets smultronställen i länet, så ett välplanerat program följdes efter att SBU haft sina överläggningar.

Dag 1 startade efter lunchtid med ett besök vid Ådalen-31-monumentet i Lunde, Kramfors kommun. En viktig plats för eftertanke, där militära kulor dödade arbetare i fredstid.  Färden fortsatte till Marieberg och Box Whisky, väldens nordligaste maltwhiskydestilleri. Det blev ett mycket intressant studiebesök, varefter SBU-folket fick besöka BK Flottaren, båtklubben i Sandslån. Där tog klubbens stugvärd emot och bjöd på fika. Därpå fick sällskapet en guidning i Flottningsmuseum och Häxmuseum i närheten av båtklubben. Man fick dessutom en presentation i Sorteringsmuséet som visade en film av det som en gång var världens största timmersortering i Sandslån. Mycket kunniga guider satte prägel på besöken. Kvällen avslutades med en resa på Ångermanälven med restaurangbåten Ådalen III som hade dukat upp en läcker buffé.

Dag 2 bjöd på en resa till Nordingrå och Norrfällsviken där en utsökt lunch intogs på restaurang Fiskafänget. Vidare besöktes Barsta hamn med en snabbtur ut till Högbondens fyr, Rotsidan med de unika klipporna, och Häggviks hamn, viken längst in i Gaviksfjärdens lilla lagun.  Under resans gång fick våra besökare uppleva ett spännande landskap, träffa intressanta personer och serverades upplevelser man inte kunnat drömma om!

Dagarna gav mycket glädje och kunskap, viktiga samtal och utbyten av erfarenheter. Snack förekom om både säkerhet i hamnar, Bas-programmet och utveckling av förbundet. Det blev svårt att skiljas, även om vi vet att vi träffas igen i båtsammanhang.

I mottagningskommittén från VNBF deltog Fred Lindqvist, Ove och Lilian Vesterman, Christer och Bitto Olofsson, BK-Flottarens busschaufför Jan Carlsson samt BK-Flottarens stugvärd Göran Viklund. Från SBU deltog styrelserepresentanter från Värmland, Bohuslän, Skåne, Östergötland, Stockholm, Lidingö och SBU nye kanslichef Peter Karlsson.

VNBF för stafettpinnen vidare till andra förbund att knyta kontakt med SBU:s styrelse och anställda!  

Bilder o text: Lilian Vesterman, VNBF